Vučić: Najava ujedinjenja Kosova i Albanije pretnja Evropi i čitavom svetu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je najava kandidata za predsednika Kosova Ramuša Haradinaja o mogućem ujedinjenju sa Albanijom pretnja ne samo Srbiji, nego regionu, Evropi i čitavom svetu.

„Ali na to ne treba uzvraćati pretnjom. Vi radite šta god hoćete, a mi ćemo imati dobar i adekvatan odgovor i građani ne treba da brinu“, rekao je Vučić u Palati Srbija.

Lider Alijanse za budućnost Kosova i kandidat za predsednika Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u ponedeljak da Evropska unija svojim ponašanjem prema Kosovu može naterati Kosovo na ujedinjenje sa Albanijom.

„Ako Kosovo nije pred vratima NATO i ako Kosovo nema liberalizaciju viznog režima EU, ne postoji priznanje od pet zemalja članica EU, ako nismo pred vratima UN, šta ćemo sledeće? Da li ćemo prihvatiti ono što su pokušali da nas uvere da je Kosovo umorno, slabo“, rekao je se Haradinaj.

Vučić je rekao da bi voleo da je na tu najavu čuo neke reakcije iz Brisela ili Vašingtona.

„Jer da je, ne daj Bože, neko u Srbiji sa tako visokog mesta govorio o nekim drugim vrstama ujedinjenja na Balkanu, skoro da bi nas bombardovali. Ali besmisleno je više govoriti o dvostrukim aršinima“, rekao je on.

Vučić: Najava ujedinjenja Kosova i Albanije pretnja Evropi i čitavom svetu 2

Vučić je podsetio da je Haradinaj čovek koji pledira da bude novi predsednik Kosova i da, ukoliko to postigne uz pomoć glasova Samoopredeljenja, može nastati vrlo nepovoljna situacija u kojoj će se i Vlada i predsednik Kosova zalagati za ujedinjenje sa Albanijom.

„Na to ćemo umeti da reagujemo. Ja nikome ne pretim, ali stvaranje Velike Albanije je pretnja i Srbiji i regionu i Evropi i svetu“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari